top of page
Search
  • Zia Elohka

Hoe te beginnen met seidr




Als je serieus met seidr wil beginnen, zijn er drie dingen die je in voorbereiding hierop echt nodig hebt. 1.

Seidr is helemaal ingebed in het wereldbeeld van de mensen die 1000 jaar en langer geleden leefden in Noord West Europa. Zonder kennis van de cultuur en de mythologie van deze mensen werk je in een vacuüm en kan er allemaal ruis binnensluipen die je verder van het oude pad brengt ipv dichterbij.

Begin dus met het lezen van betrouwbare boeken over de Noordse Goden. En vergeet alles wat je uit de Marvel strips hebt opgepikt. Lees de Edda’s en een aantal saga’s. Op YouTube dit is een uitstekend kanaal te vinden met degelijke informatie hierover. Jackson Crawford deelt al zijn academische kennis vrijelijk en gratis.

Pas op voor zogenaamde specialisten. Er zijn nogal wat mensen die met veel poeha hun eigen bedenksels aan de man proberen te brengen. Het is altijd verstandig om eerst eens wat op te zoeken over een schrijver of videomaker, voordat je je laat meeslepen in hun verhaal. Wat is hun achtergrond, waarover hebben ze nog meer geschreven of videos gemaakt? Wat hebben anderen over hun inhoud te zeggen? Dat iemand een grote baard heeft en onder de ‘viking’ tatoeages zit, of zichzelf völva noemt, niet zeggen dat zij ook werkelijk veel kennis hebben En verdiep je in de oude geschiedenis van streek waarin je woont. Verbind je met het land en het water. Bestudeer oude landkaarten, ga op zoek naar oude krachtplaatsen, probeer iets te vinden over archeologie in de buurt. Het zal je allemaal een beter begrip van de ouden geven. 2. Begin met een cursus neo sjamanisme, waarin je de eerste beginselen van trancereizen leert. Het maakt niet uit als je eerst leert om in trance te gaan met een trommel. Het gaat er om dat je al wat bekend raakt met een andere staat van zijn en met andere werkelijkheden. Alles begint met je vertrouwd maken met deze basistechnieken. Weten hoe je trance gaat, weten hoe de andere werkelijkheid voelt, weten hoe je informatie kan vinden en hoe je een band kan opbouwen met de wezens die je daar tegenkomt, is cruciaal voor seidrwerk. Ook als je alleen maar geïnteresseerd bent in magie. De beste magie wordt beoefend vanuit een trancestaat. 3. Bouw een goede band op met een of meerdere van de Noordse Goden. Seidr werd beoefend in een wereld die bevolkt werd door Goden en Geesten, die wereld is niet verdwenen, maar alleen maar in vergetelheid geraakt. Als je het avontuur van diepe trance aangaat, waarbij je nooit helemaal zeker kan weten wat er gaat gebeuren, is een vriendschap met een Godheid je allerbeste verzekering. Er is dan altijd een machtige Helper op wie je een beroep kan doen, mocht je in moeilijkheden raken in die wonderlijke andere werkelijkheid. Dit lijkt misschien wel heel veel huiswerk en voorbereiding om met een nieuwe hobby te beginnen. Maar seidr is nu eenmaal geen hobby, het is niet iets dat je er zomaar even naast doet. Het is een pad dat veel van je eist. De trances zijn diep en uitputtend en de ervaringen zijn lang niet altijd even leuk. Je moet stevig in je schoenen staan en enorm gemotiveerd zijn om traditioneel sjamanisme te kunnen beoefenen.

46 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page